Veel mensen staan er niet of nauwelijks bij stil dat een rookkanaal onderhoud nodig heeft.
Uit onderzoek blijkt dat 40% van de rookkanalen niet periodiek geveegd wordt.

Toch is het belangrijk een rookkanaal regelmatig te laten vegen, over het algemeen;

 • bij intensief gebruik (als hoofdverwarming) 2 maal per jaar
 • bij gaskachels één maal per 2 á 3 jaar
 • anders één maal per jaar

De maand waarin dit gedaan wordt, maakt in principe niet uit.
In rustigere tijden (maart-juli) bent u sneller aan de beurt, dan in het hoogseizoen. (eind augustus-december)

Schoorsteenbrand

Bij het stoken gaan onverbrande resten de schoorsteen in, rookdeeltjes hechten zich vast aan de wand van het rookkanaal en vormen een zeer brandbare, teerachtige laag. Dit wordt creosoot genoemd. Bovendien versmalt dit het rookkanaal in de loop der tijd. Bij een temperatuur van ca. 500 graden – dit is snel bereikt wanneer u de kachel stookt- vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit. Jaarlijks telt Nederland ruim 2000 kleine en grote schoorsteenbranden als gevolg van slecht onderhoud aan de rookkanalen.

Uw stookgedrag

De mate van aanslag wordt o.a. bepaald door het stookgedrag. Ook het soort hout dat u stookt heeft veel invloed op de afzetting van roet in de schoorsteen. Nat hout, afvalhout en naaldhout zijn bijvoorbeeld af te raden. Ook de manier van stoken; wanneer de brandstof te weinig zuurstof krijgt, ontstaat een onvolledige verbranding, daarbij komen extra afvalstoffen vrij. Daardoor kan een schoorsteen verstopt raken.

Koolmonoxide

Ook bij gasgestookte apparaten is het verstandig met enige regelmaat uw kanaal te laten vegen. Het is niet ondenkbaar dat er in het kanaal een verstopping kan ontstaan door bijvoorbeeld een vogelnest. Bij verstopping kan gas koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Dit is reukloos, maar zeer gevaarlijk en kan een dodelijke afloop hebben. Jaarlijks sterven rond de 100 mensen aan koolmonoxidevergiftiging.

 

Ten minste één maal per jaar uw schoorsteen laten vegen is zeker geen overbodige luxe. Bij een veegbeurt worden bovendien vogelnesten, dode bladeren ene andere zaken die onopgemerkt in de schoorsteen zijn beland, verwijderd. Een schoorsteenveger kan bijvoorbeeld ook de schoorsteen controleren op eventuele scheuren en/of loszittende delen.


Wenst u ieder jaar opnieuw te worden geholpen door Loodgietersbedrijf Tilman, dan kunt u dat aangeven. Wij nemen u dan op in ons klantenbestand, houden uw gegeven netjes bij en bellen u vrijblijvend op voor een nieuwe afspraak.


Afspraak maken?

* verplichte velden

  Aanhef:
  heermevrouw

  Voorletter(s):

  Achternaam: (*)

  Straatnaam: (*)

  Postcode: (*)

  Woonplaats: (*)

  Telefoonnummer: (*)

  Emailadres: (*)

  Werkomschrijving:

  Veiligheidscode om SPAM te voorkomen:
  captcha