Meest voorkomende gevallen van stookproblemen.

Geen trek:
In vele gevallen de oorzaak: nat hout.
Binnen enkele weken kan het al verstopt zijn, ook na een veegbeurt.
Het stoken van verkeerd hout kan echt veel kwaad.
Gekapt hout wat binnen 2 jaar gebruikt wordt is te nat/ heeft een te hoog vochtgehalte van binnen. 

Ook het nooit plegen van onderhoud kan een oorzaak zijn.
Voor het koude weer iets regelen is wel een aanrader, vooral wanneer je niet weet hoe het eraan toe is.
Meestal laten mensen 1 maal per jaar vegen en blijven dan in de roulatie.
Bij een kanaal wat jaren niet geveegd is weet men niet hoe vuil het is, wat de conditie is en of de kap nog deugdelijk/ schoon genoeg is.

Pek/ creosoot/ teer/ wat eventueel naar beneden komt:

Het stoken van afvalhout, hout met hars erin of -opnieuw- te nat hout. Het is zonde dit (soms goedkopere) hout te gebruiken, want u vervuilt er de kap mee en creëert een brandbare laag. In dit geval zou er ontzettend vaak geveegd moeten worden, want de laag zit er dan zo weer in. Dat is natuurlijk niemands bedoeling. Wees daarom bewust van de keuze van het hout.

Waarom heb ik meer aanslag, waar ligt het aan?

De mate van aanslag in uw schoorsteen wordt mede bepaald door dit stookgedrag, dit is iets waar u zelf verantwoordelijk voor bent. Leest u daarom de volgende informatie aandachtig door. Vaak klinkt het achteraf zo logisch, maar het moet wel een keer verteld worden.
Ook kunt op onze website onder het kopje Veilig Stoken veel te weten komen over veiligheid.

Droog hout

Hout dat u stookt in de kachel (ook ‘allesbrander’, deze naam is misleidend, ook hierin dient normaal droog hout gestookt te worden) of haard moet droog zijn, dat wil zeggen, tenminste 2 jaar op een droge/winderige plek te hebben gelegen. Het vochtgehalte IN het hout is dan 20% of minder. Vocht in het hout geeft een condens aanslag in het rookkanaal en schoorsteenkap, samen met het roet vormt dit een vervuiling waardoor alles vol komt te zitten. Ook is het belangrijk schoon hout te stoken, dus zonder lijm of verfresten (giftig en zeer brandbaar!) en geen geïmpregneerd hout.
Het is dan vaak wel ‘goedkoop’, of zelfs gratis, maar veiligheid gaat voor.

Stoken tijdens windstil weer/ mist is af te raden

Tijdens windstil weer en mist is er moeilijk trek in de schoorsteen te krijgen.
Omdat er geen wind is blijven rook en rooklucht in en om uw huis hangen (en dat van de buren).
Deze slechte verbranding, zonder trek, in combinatie met condens en roet zorgen binnen de kortste keren voor een vervuilde schoorsteenkap, die helemaal niets meer doet.
Iets om in de gaten te houden dus: mist ; niet stoken!
Een bekende opmerking is: ‘maar vroeger deden ze dat toch ook…?”
Vroeger hadden ze geen schoorsteenkappen op de schoorsteen. Bovendien was er toen minder bekend over veiligheid en gezondheid als het op het stoken aan komt.

Vuur doven / vuur uit proberen te maken bij brand

U kunt vuur het beste rustig uit zichzelf uit laten gaan.
Uiteraard door niet meer bij te vullen, maar u hoeft de luchttoevoer niet helemaal af te sluiten.
Mocht er onverhoopt iets misgaan en er ontstaat schoorsteenbrand, NOOIT blussen met water.
Dit wordt hete stoom en uw rookkanaal kan gaan barsten.
Vul de kachel met ZAND! (of soda) en doe de kleppen dicht (zo komt er geen zuurstof meer bij.)
Direct contact opnemen met de brandweer.

Gebruik van de kachel

aanmaken: bij voorkeur met aanmaakblokjes
brandstof: hout, ‘zaagsel’ briketten/geperste houtbriketten, kolen, bruinkool: dit is ervoor gemaakt.
GEEN afvalhout, geverfd hout, hout met lijm erop, geïmpregneerd hout, rommel, melkpakken of ander ‘huisvuil’.
Niet te snel te vol laden. Voldoende zuurstof toelaten in de kachel.
Het volladen van de kachel en vervolgens de klep zo dicht mogelijk doen, “smoren” genoemd, zorgt voor een onvolledige, slechte verbranding. Dit is slecht voor gezondheid en milieu vanwege de stoffen die erbij vrijkomen en geeft bovendien een creosoot laag in uw rookkanaal.
Creosoot is een teerachtige afzetting die aankoekt aan de binnenkant van uw rookkanaal en deze smaller en brandgevaarlijk maakt.
Wanneer een schoorsteenbrand ontstaat is het de creosoot (teer) laag, die zich in het gehele kanaal heeft afgezet tegen de wanden, die in brand vliegt. Een stenen kanaal is ruwer, daar zet het zich makkelijke tegen af.
Probeer dus de vorming van creosoot te voorkomen.

Ventileer altijd in huis.
Laat u goed informeren over de kachel door de specialist waar u deze koopt.

Onderhoud

Een jaarlijkse veegbeurt is geen overbodige luxe.
Daarna helpt het enorm om het eigen stookgedrag onder de loep te nemen en zo te voorkomen dat u kort plezier heeft van de schone schoorsteenpijp!
Wij hopen daarom dat u deze tips serieus neemt en wij zo samen kunnen zorgen voor veilig en onbezorgd stookplezier!

Pyrofoor

Naast schoorsteenbrand (ín het kanaal) is een dakbrand of brand nabij het schoorsteenkanaal ook mogelijk, door pyrofoor/ spontane ontbranding.
In oude huizen is de situatie soms op een vreemde manier aangelegd, wat jaren goed kan gaan, maar wel een mogelijk gevaar op kan leveren.
De website van de brandweer geeft u veel bruikbare informatie.